Anoreksiya Nervoza Nedir? 

Anoreksiya nervoza’nın yıkıcı olabileceği doğrudur. Genellikle hastalıkla ilişkili tıbbi komplikasyonlardan kaynaklanan herhangi bir psikiyatrik bozukluk arasında en yüksek ölüm oranına sahiptir. Ancak umut olduğu da doğru: hastaların yüzde 20’si kronik olarak hasta kalırken, yüzde 47’si tamamen iyileşmeye devam ediyor.

İçindekiler

Anoreksiya Nervoza Nedir?

Anoreksiyalı bir kişi genellikle kilo verme ve yiyecek alımını kontrol etme saplantısı ve çarpık bir vücut imajına sahip olsa da, hastalığın kökleri genellikle sadece zayıf olma arzusundan çok daha derine uzanır.

Anoreksiya nervoza hem zihinsel hem de fiziksel semptomları olan ciddi bir akıl hastalığıdır. Düşük benlik ssaygısı, zorbalık, çocukluk çağı travması veya genetik faktörler gibi çevresel faktörlerden kaynaklanabilir.

Bazen yeme bozuklukları, özellikle iştahsızlık, oldukça masum bir şekilde başlayabilirken, kişinin kilo vermenin hissettirdiği şekli beğenmesi, hızla bir takıntı haline gelebilir. Anoreksiyalı birçok insan aynı zamanda obsesif kompulsif bozukluktan muzdariptir. Aslında, iki hastalık genellikle içsel olarak bağlantılıdır. Ne de olsa anoreksinin doğası, obsesif kompulsif bir davranıştır. Ama en kötüsü, oldukça yıkıcı olabilir, bu yüzden erken müdahale çok önemlidir.

Yiyecek alımını katı bir şekilde sınırlamak, genellikle hastalara, hayatlarının diğer alanlarında eksik olduğunu düşünebilecekleri bir kontrol hissi verebilir. Hastaların çoğu, bunun onlara sakinlik, huzur verdiğini söylerler ve bu durumun neden yardım istemekte genellikle isteksiz olduklarını açıklayabilir.

Anoreksiya Nervoza’dan Kimler Etkilenir?

Tipik olarak anoreksi diğer yeme bozukluklarında olduğu gibi ergenlik döneminde ortaya çıksa da, bu her zaman böyle değildir.

Ağırlıklı olarak 25 yaşın altındaki insanlarda görülür. Ancak yaşına, cinsiyetine, ırkına, veya sosyal geçmişine bakılmaksızın herkes etkilenebilir. Hayatın her kesiminden insanlarda görülebilmektedir. Erkeklerde ve erkeklerde de giderek daha yaygın hale gelmektedir.

Anoreksiya Nervoza Belirtileri Nelerdir?

Bir arkadaşınız veya aile üyeniz için endişeleniyorsanız, dikkat edebileceğiniz bazı işaretler vardır, bunlardan bazıları fiziksel, bazıları davranışsal ve psikolojiktir. Bunlar şunları içerir:

Anoreksiya nervoza fiziksel belirtileri

  1. Kilo kaybı,
  2. Düzensiz adet görme,
  3. Yorgunluk,
  4. Soğuğa karşı hassasiyet(özellikle parmak uçları, ayak parmakları ve burun),
  5. Seyrekleşen saç,
  6. Kabızlık ve şişkinlik dahil mide problemleri,
  7. Ellerde ve ayaklarda şişlik (ödem),

Anoreksiya nervoza davranışsal ve psikolojik belirtileri

  • Kişilikte değişiklikler,
  • Sosyal ortamlardan geri çekilmek
  • Sürekli meşgul görünmek,
  • Sorunları olduğunu inkar etmek,
  • Kilo kaybını gizlemek,
  • Yemek zamanlarında zaten yediklerini veya daha sonra yiyeceklerini söylemek,
  • Daha çok yürümek ve aşırı egzersiz yapmak

Anoreksiya Nervoza’nın Uzun Vadeli Etkileri Nelerdir?

Anoreksiya nervoza, yetersiz beslenme ve çok düşük vücut ağırlığı nedeniyle çok ciddi fiziksel sonuçlara neden olabilir. Osteoporoz (Kemik erimesi), anoreksiya hastaları için büyük bir sorun olabilmektedir.

Tabii ki hormonlarınız ve adet dönemlerinizde değişiklik olabilir. Bir de hayatınız üzerindeki uzun vadeli etkisi var. Hastalık nedeniyle kaçırdığınız hayat…

Ve sonra tabii ki kalp ve organlarda da zarar görülebilir, bu da ağır vakalarda kalp veya organ yetmezliğine yol açabilir. Ne yazık ki, anoreksiya tüm akıl hastalıkları arasında en büyük ölüm oranına sahip.

Anoreksiya Nervoza’ya Sahip Birine Nasıl Destek Olunur?

Sevdiğiniz birinin yeme bozukluğu olduğunu fark etmek korkutucu olsa da, onlara yardım etmek ve desteklemek için yapabileceğiniz çok şey vardır. Rehberlik ve tavsiye isteyebileceğiniz birçok yer vardır, bu yüzden asla umudunuzu kaybetmeyin.

Yapılacak ilk şey kendinizi eğitmek. İlk olarak, anoreksiya nervoza’nın doğası hakkında olabildiğince çok şey öğrenin. O zaman onlara doğru ortamda ve kendilerini güvende hissettikleri bir yerde nazikçe yaklaşabilirsiniz. Her zaman yargılayıcı olmayan bir yaklaşım izlediğinizden emin olun.

Bazı hastalar, aslında biriyle bu konu hakkında konuşabildikleri için çok rahatlarlar; diğerleri daha gizli olma eğilimindedir ve açılmaya hazır değildir. Ancak ne olursa olsun, her zaman yanlarında olduğunuzu bilmelerini sağlayın ve profesyonel yardım almaya teşvik edin.

Anoreksiya Nervoza Nasıl Tedavi Edilir?

Anoreksiya için tedavi ve tedavi seçenekleri, hastaneye yatış gerekli hale gelse de, çoğunlukla ayakta tedavi hizmetleri şeklinde gerçekleştirilebilir.

Bilişsel davranışcı terapi (CBT), psikoterapi ve nöro-dilbilimsel işleme (NLP) gibi konuşma terapileri, aile terapisi seansları gibi çok yardımcı olabilir.

Anoreksiya nervoza bir akıl hastalığıdır, bu nedenle zihin ve bedenin birlikte iyileşmesi uzun vadeli iyileşme için çok önemlidir. 

 

Yorum yapın