Bulimia Nervoza Nedir?
Bulimia nervoza (bulimia olarak da bilinir) ciddi bir akıl sağlığı hastalığıdır. Bulimia, kontrol dışı bir şekilde tekrarlanan yeme atakları (aşırı yeme olarak bilinir) ve ayrıca kusma, lavman, oruç tutma veya aşırı egzersiz gibi hızlı kilo kaybına neden olmayı amaçlayan davranışla karakterize bir yeme bozukluğudur.
Bulimialı insanlar genellikle kontrol edemediklerini düşündükleri kısır bir aşırı arınma döngüsüne yakalanırlar. Yemek yerken (kısa bir süre içinde çok fazla miktarda yemek yemeyi içerebilir), kişi herhangi bir kontrole sahip olduğunu hissetmeyebilir, yaptıklarından kopuk bile hissedebilirler . Yemenin ardından kişi suçluluk, utanç ve kendinden nefret etme duygularına kapılır ve bu da bir arınmaya neden olur. Bu genellikle müshil alma, kusma, oruç tutma veya aşırı egzersizi de içerebilir.
Bulimia’dan Kimler Etkilenir?
Anoreksiya da dahil olmak üzere diğer yeme bozukluklarında olduğu gibi, bulimiadan muzdarip birinin basmakalıp bir imajı yoktur, ancak bu, genellikle ergenlik ve erken yetişkinlik döneminde gelişen bir akıl hastalığıdır. Kadınlar kadar erkekler de etkilenir.
Bulimia Belirtileri Nelerdir?
Size yakın biri bulimiadan muzdaripse, bunu sık sık saklamaları yaygın olduğu için belirtileri tespit etmek zor olabilir. Bulimialı çoğu insan normal kiloda görünüyor, ancak bu daha az ciddi olduğu anlamına gelmiyor. Özellikle acı çeken kişi bu konuda çok gizli olacağı ve onu elinden geldiğince saklamayı öğreneceği için onu fark edilmesi zor bir hastalık haline getirebilir.
Bulimianın bazı fiziksel ve psikolojik belirtileri şunları içerebilir:
Bulimia fiziksel belirtileri
- Kusma,
- Dişlerin bozulması,
- Ağız kokusu,
- Kilo dalgalanması (genellikle ideal kiloda olsalarda),
- Şişkinlik,
- Kabızlık,
- Ellerin arkasındaki nasırlar (kusmaya bağlı olarak),
- Zayıf cilt,
- Şişmiş eller ve ayaklar,
- Boğaz ağrısı.
Bulimia psikolojik ve davranışsal belirtileri
- Vücut şekli ile ilgili takıntılar,
- Karamsar ruh hali,
- Sinirlilik,
- Kişilik değişikliği,
- Yiyecek istifleme,
- Yemek konusunda gizlilik,
- Yemek zamanlarından sonra kaybolma,
- Yemek zamanlarında kaygılanma,
- Kilo alma korkusu.
Bulimianın Uzun Vadeli Etkileri Nelerdir?
Bir kişi uzun bir süre bulimiadan muzdaripse, geri dönüşü olmayan bazı sağlık sonuçları olabilir.
Bir hasta ayrıca midesine, bağırsaklarına, böbreklerine uzun vadeli hasar verebilir. Ayrıca kalp ve diğer organları daha fazla zorlayabilir. Destek ve erken müdahale bu nedenle önemlidir.
Anoreksi gibi diğer yeme bozukluklarında olduğu gibi, bir aile ferdinin veya arkadaşınızın bulimiadan muzdarip olduğundan şüpheleniyorsanız en önemli ilk adımın kendinizi mümkün olduğunca çok bilgi ile donatmaktr. Onlara yaklaşmaya gelince, bunu her zaman yargılayıcı olmayan bir şekilde, onlar için güvenli hissettiren bir ortamda yapın. Bu konuda size açılmaya hazır olmayabilirler, ancak her zaman sizinle konuşmak istediklerinde yanlarında olduğunuzu bilmelerini sağlayın ve her zaman profesyonel yardım almaya teşvik edin. (doktorlarından biri olabilir)
Bulimia Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Bulimia tedavisi hemen hemen her zaman ayakta tedavi ortamında danışmanlık, terapi veya yardım grupları şeklinde sunulur. Amaç, hastaya anksiyete, düşük benlik değeri ve utanç gibi bulimiaya neden olan temel düşünce ve duyguları ele almasına yardımcı olmak ve ardından bu duyguları yönetmenin ve bunlarla başa çıkmanın daha sağlıklı yollarını bulmasına yardımcı olmaktır.
Bulimia tedavisinde faydalı olabilecek tedaviler şunları içerir:
- Bilişsel davranışçı terapi (CBT)
- Kişilerarası psikoterapi
- Aile Terapisi


Pingback: Yeme Bozukluğu Türleri - Tedavi ve Önleme – Sağlık Hattı
Pingback: Osteoporoz Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri – Sağlık Hattı