HIV ve AIDS Arasındaki Fark Nedir?
HIV, ilk kaptığınız virüstür ve sizi hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı savunmasız kılar. Ancak AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu), bağışıklık sisteminiz HIV tarafından zaten ciddi şekilde hasar görmüşse, durumunuzu tanımlamak için kullanılan addır. AIDS’li bir kişi, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir dizi enfeksiyon kapmış olma ihtimali yüksektir.
HIV Nasıl Kaparsınız?
Yaygın inanışın aksine, HIV ter, idrar, tükürük veya sivrisinekler yoluyla yayılamaz! Virüs son derece kırılgandır ve insan vücudu dışında uzun süre yaşayamaz. İçki, diş fırçası paylaşmak veya HIV pozitif olan birini öpmek virüsü size bulaştırmayacaktır.
Bununla birlikte – korunmasız cinsel ilişki , iğnelerin paylaşılması ve hamilelik veya doğum sırasında anneden bebeğe bulaşma yoluyla geçebilir.
HIV önlenebilir mi?
HIV bulaşmasını önlemek için yapılabilecek birkaç şey var. Alınması gereken temel önlem, her seks yaptığınızda prezervatif takmak ve düzenli CYBE testleri yaptırmaktır. Enfeksiyona ne kadar erken yakalanırsanız, tedaviye başlamak o kadar kolay olur. İğne kullanıyorsanız – enfekte iğneler sizi HIV kapma riskine maruz bırakacağından, steril olanları kullandığınızdan emin olun. HIV enfeksiyonunu önlemek için alınabilecek ilaçlar da vardır . HIV’e yakalanma riskiniz çok yüksekse. Bu ilaçlar, pratisyen hekimler ve çevrimiçi klinikler tarafından reçete edilebilir. HIV’e maruz kalabileceğinizi düşünüyorsanız ve ilaç almanız gerekiyorsa, endişenizi tartışmak için bir doktorla temasa geçmekten çekinmeyin. Tamamen korunmak için ilacın tam olarak belirtildiği gibi alınması gerektiğini unutmayın. Birkaç dozu bile atlamak sizi enfeksiyon riskine açabilir.
Ayrıca Bakınız: Aids Evreleri ve Türkiyede Aids
HIV Testi Nasıl Yapılır?
HIV ile enfekte olabileceğinizden endişeleniyorsanız – en kısa zamanda test yaptırdığınızdan emin olun. Doktorunuz veya bir cinsel sağlık kliniği tarafından test yaptırabilirsiniz. Test, daha sonra virüs belirtileri açısından değerlendirilecek olan kan veya tükürüğünüzden bir numune vermeyi içerir. Testler ayrıca, testin evinize gönderildiği yerde gizlice çevrimiçi olarak yapılabilir. Daha sonra numuneyi sağlarsınız ve sonuçlarınıza çevrimiçi olarak erişebilirsiniz.
Erken teşhis ile, tedaviye daha erken başlayabilirsiniz – bu da virüsü kontrol etme şansınızı arttırıt. Bununla birlikte, bazı testlerin potansiyel maruziyetten 1-3 ay sonra tekrarlanması gerekebilir. Bu, “pencere dönemi” olarak bilinir.
HIV Nasıl Tedavi Edilir ve Yönetilir?
Virüslü çoğu insanın uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlayabilecek ilaçlar var – ancak ne yazık ki virüsün hala etkili bir tedavisi yok.
HIV, ilaca çok kolay bir şekilde dirençli hale gelebilir, bu nedenle genellikle farklı ilaçların bir kombinasyonu birlikte reçete edilir. Antiretroviral ilaçlar, virüsün vücutta çoğalmasını durdurmak için kullanılabilir, bu da bağışıklık sistemine kendini onarması ve daha fazla hasarı önlemesi için zaman verir.
HIV’li kişiler, hayatlarının geri kalanında bu ilacı almak zorunda kalacaklar. Bir dozu kaçırmak bile tedavinizin işe yaramama olasılığını artırabilir – bu nedenle unutmadığınızdan emin olmak için tedavi planınızın etrafında günlük bir rutin oluşturmak en iyisidir. Doğru tedavi ile HIV pozitif kişilerin dolu ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri son derece mümkündür.


Pingback: Kaposi Sarkomu Nedir? Teşhisi ve Tedavi Yöntemleri – Sağlık Hattı