Türk Mobil Uygulamalar Android ve iOS Durumu

turk mobil uygulamalar android ve ios durumu 621a71c743ff7

Türk Mobil Uygulamalar Android ve iOS Durumu

admin /
29 Ekim 2017 /
840 /
yorumsuz

Yerli iOS ve Android uygulamalarına dair hususi istatistikler

Akıllı telefon yaygınlığının yüzde 65 olarak anıldığı bir pazardayız fakat halen ülke olarak mobil uygulama dikeyine ihtiyaç duyulan önemi verdiğimiz söylemez. Dolayısıyla bu dikeye dönük istatistikleri mümkün oldukça gündeme getirmeye çalışıyoruz. Countly & Mixrank tarafınca bir aylık araştırmayla elde edilmiş aşağıdaki veriler de mobil uygulama geliştirme tarzımıza dair mühim bilgiler sunuyor.

Türkiye’den çıkan mobil uygulamalarda iOS önde

Countly‘nin iş ortağı Mixrank ile yapmış olduğu araştırma, Türkiye’den uygulama mağazalarına gönderilmiş (geliştirici hesabı Türkiye’de kayıtlı olan) 4 binden fazla (tam olarak 4127) uygulamayı araştırma altına alıyor. Derhal belirtelim, bu sayı ülke bilgisi alınabilen uygulamaları içeriyor. Doğrusu geliştirici bilgisini “Türkiye” olarak işaretleyen toplamda 4 binden fazla uygulama bulunuyor ve bu uygulamalar içinde iOS uygulamalarının Android uygulamalarını geride bıraktığı görülüyor.

Küresel pazara bakıldığında ise iOS uygulamları yüzde 45, Android uygulamalarıysa yüzde 55 hisse alıyor. Doğrusu Türkiye’de durum küresel tablonun neredeyse tam tersini yansıtıyor. Doğal tüm uygulamaların uygulama mağazalarına Türkiye etiketiyle girmediğini de bir kez daha hatırlatalım.

iOS uygulamalarında 2 kat daha çok SDK kullanılıyor

Söz mevzusu 4 bin 127 uygulamanın SDK kullanımında da iOS öne çıkıyor. Türkiye’deki iOS uygulamaları toplamda 19 bin 664 kez SDK entegrasyonu gerçekleştirirken, Android uygulamaları toplamda 14 bin 368 kez SDK entegrasyonu gerçekleştirmiş. Bu da iOS tarafında uygulama başına averaj 11.8 SDK entegrasyonu yapılırken, Android tarafında uygulama başına averaj 5.8 SDK entegrasyonu yapıldığı anlamına geliyor.

Özetle mobil uygulamalar geliştirirken iOS geliştiricileri daha çok 3. parti uygulama entegrasyonu yapıyor ve kullanıcıları takip ediyor. Countly ve Mixrank, Türkiye damgalı uygulamalarda asla SDK entegrasyonu yapmayan uygulama sayısının iOS tarafında yüzde 51, Android tarafında ise yüzde 17 bulunduğunu paylaşıyor ve bazı kategorilere hususi bilgiler paylaşıyor.

Android uygulamalarının yüzde 17’si çökme SDK’sı kullanıyor

Mesela Android’de neredeyse her 3 uygulamadan biri (%30,6) mobil analitik çözümü kullanırken her 6 uygulamandan biri (%17) çökme (crash) SDK’sı kullanıyor. Anlık bildirim SDK’sı kullanan uygulamaların sayısı da yüzde 32’de kalıyor.

Doğrusu Android’de 100 uygulamadan 70’i herhangi bir mobil analitik çözümü kullanmıyor ve 83’ü herhangi bir çökme SDK’sı kullanmıyor. Bu da uygulamalarından gerçek bir verim almak isteyen uygulama geliştirici oranının oldukça düşük olduğu anlamına geliyor.

iOS uygulamalarının yüzde 77’sinde mobil analitik SDK’sı yok

iOS tarafında ise tablo birazcık daha değişik. Neredeyse her 4 uygulamadan biri (%23) mobil analitik çözümü kullanırken her 5 uygulamadan biri (%17) çökme (crash) SDK’sı kullanıyor. Anlık bildirimler için 3. parti ürünler kullananların oranıysa yüzde 5’te kalıyor.

Öteki taraftan aldığımız bilgiler 2009 yılının iOS uygulamaları açısından ‘altın yıl’ bulunduğunu, AppStore’a Türkiye’den gönderilen uygulamaların yüzde 20’sinin bir tek 2013 senesinde yayınlandığını gösteriyor.

Android uygulamalarından duyulan kıvanç daha yüksek

Kullananların memnuniyetlerini ölçmek ve geribildirimler için kullanılan puanlama (rating) oranlarına baktığımızda ise Android tarafında uygulama başına averaj 2.3 kez oy kullanıldığını görüyoruz. iOS tarafında ise bu sayı averaj 108 olarak göze çarpıyor. Ek olarak Android uygulamaları averaj 4,25 puan sahipken, iOS uygulamaları averaj 3 puana haiz gözüküyor fakat bu oylamaların ne kadar sıhhatli olduğu normal olarak tartışılır. Zira Apple’ın uygulama yayınlarken yapmış olduğu detaylı incelemelere karşılık Google, Play Store’da oldukca daha kolayca uygulama yayınlanmasına izin veriyor.

Neticede Türkiye’de mobil uygulama üretiminde halen yolun başındayız fakat beklenen büyümenin bir tek niceliksel anlamda olmaması icap ettiğini de söylememiz gerekiyor. Mobil uygulamaların analitik, çökme, anlık bildirim şeklinde 3. parti servislerle entegrasyonu kullanıcı tutma ve gelir elde etme anlamında oldukça mühim iyileşmeler sağlayabilir ki bunun da ekonomik bir karşılığı olacağına asla kuşku yok.

Kaynak : Eniyiandroid

_________________________________________________________________________________________________

UYARI: Web sitemiz üstünde bulunan tüm yazılar, görseller ve tüm materyaller Eniyiandroid.com ‘a aittir.

Kaynak belirtilmeden site içinde ne olduğu kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz.

Mevzu Hakkında Androidseverlerden daha çok informasyon almak için görüşlerinizi yorum yaparak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın